مطالعات منطقهای اسلامی با نظام اطلاعات جغرافیاییGIS
پدیدآور
ناشر راتلج
تاریخ انتشار 2004
محل انتشار None
شابک 9780415332507
موضوع
دوره (ها)
توضیحات
اين اثر حاصل يك پروژه مطالعاتي است كه با بهرهگيري از سيستم GIS به مطالعات منطقهاي، رويدادهاي تاريي، تغيير بافتهاي جمعيتي و زيرساختهاي شهري و روستايي مناطق اسلامي ميپردازد.
اهداف اجرايي اين طرح عبارتند از:
1- كشف روشهاي جديد در مطالعات منطقهاي اسلامي با استفاده از اطلاعات مقدماتي مرتبط با تمدن اسلامي .
2- توسعه سيستم كامپيوتري مناسب براي مطالعات منطقهاي چند جانبه اسلامي
3- پشتيباني و تشويق در شكلگيري نسل جديدي از دانشپژوهان و واگذاري توسعه آينده اين پروژه به آنها.
در اين اثر گروهي، پژوهشگراني كه نوشتهها و حاصل مطالعاتشان به چاپ رسيده است، كوشيدهاند با استفاده از امكانات سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS مناطق شهري و سرزميني كشورهاي اسلامي را مورد مطالعه و ارزيابي مجدد قرار دهند.
اين اثر ارزشمند كه با نقشهها، نمودارها و تصاوير متعدد با بهرهأگيري از تصاوير ماهوارهاي همراه است، پژوهشي جامع در ارائه روشهاي بهرهبرداري از امكانات فني رايانهاي سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS در موضوعات مطالعات تاريخي و جغرافيايي كشورهاي اسلامي ميباشد و روشي جديد و قابل استفادهاي در جهان فناوري پيشرفته به شمار ميرود.
كتاب از هار بخش تشكيل شده و هر بخش شامل چندين مقاله است.
در بخش اول درباره تهيه دادههاي فضايي و تحليل مقدماتي از اسناد و نقشههاي قديهي و تاريخي همچنين استفاده از تصاوير ماهوارهاي با ريزوليشن پايين و نيز برآورد كاربري اراضي با تصاوير ماهوارهاي با ريزوليشن بالا، پژوهشي ارائه شده است
در بخش دوم درباره تحليلهاي منطقهاي بحث به ميان آمده است و مطالعات مربوط به جوامع محلي قرن هجدهم جنوب هندوستان، سيستم اداري و ساختار فضايي آن در پونري و نيز دره فرغانه در آسياي مركزي بررسي شده است.
در بخش سوم درباره ساختار فضايي نواحي تجاري شهرهاي اسلامي و تامين آب چشمههاي عمومي بحث شده است.
بخش چهارم با بهرهگيري از سيستم GIS، ويژگيهاي سنتي شبكههاي خياباني را مورد بررسي قرار داده و به تجزيه و تحليل سه بعدي شبكه خياباني شهرهاي اسلامي و فضاهاي اشغال شده توسط مراكز خريد در جهان اسلامي با نمونه قراردادن اصفهان و استانبول پرداته شده است.
بخش چهارم به تجزيه و تحليل فضاهاي سه بعدي اختصاص دارد و با بهرهگيري از سيستم GIS گرايش مكاني مساجد در شهر بورساي تركيه و تحليل ميدان ديد منارهها در شهر صنعاي كهنه در يمن مورد مطالعه شده است.
|